Werken, leren en ontdekken. Paul doet het als procesoperator bij Cargill


24 jaar lang werkte hij in de supermarkt, maar toen was Paul wel toe aan iets anders. Alleen wat doe als je bijna 40 jaar bent, een eigen huis en een vaste baan hebt en een stabiel leven hebt opgebouwd? Je gooit dit niet zomaar even aan de kant. Inmiddels wordt hij via De Pooter Academy opgeleid tot procesoperator en werkt hij in de fabriek bij Cargill. "Dit had ik eigenlijk jaren geleden al nodig."

"Van nature ben ik erg nieuwsgierig. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en om te ontdekken hoe bepaalde zaken werken." We ontmoeten Paul bij de receptie van Cargill in Sas van Gent. Hij werkt daar inmiddels zo'n 2 maanden als leerling procesoperator, maar het lijkt alsof hij al jaren ervaring heeft. Op weg naar de Refinery, de fabriek waar Paul werkt, vertelt hij over zijn nieuwe werk. "Wij zorgen ervoor dat het hele proces van begin tot en met de mixing voor de klant goed verloopt." Dat proces gaat hij nu stapje voor stapje leren. "En eigenlijk ben je nooit uitgeleerd, want als ik dit proces helemaal onder de knie heb en ik werk een aantal jaar op de Refinery, dan zijn er andere afdelingen waar je jezelf verder kunt ontwikkelen. Op de Wheat afdeling bijvoorbeeld."

Die ruimte om nieuwe vaardigheden te leren en te ontdekken, miste Paul na 24 jaar in de supermarkt te hebben gewerkt. Evenals de uitdaging en variatie in zijn werk. Wat dat betreft merkt hij nu al dat hij bij Cargill helemaal op zijn plek zit. "Je krijgt best veel vrijheid. Ontstaat er ergens een lekkage of moet er een pomp worden gereviseerd, dan lossen we dat direct op." Dat maakt zijn werk ook zo leuk en afwisselend. "Je hebt echt impact op het productieproces. Ik vind het echt leuk om alle apparatuur in werking te zien!"

Paul werkt als procesoperator bij Cargill

Het hele plaatje klopt

Het kan snel gaan. In enkele maanden tijd is het werkleven van Paul flink veranderd. Maar makkelijk was het niet om de juiste stap te zetten. Al lange tijd keek hij rond. "Op mijn leeftijd heb je te maken met vaste lasten, een eigen huis én ik had een vaste baan en een stabiel leven. Dan kies je er niet snel voor om 2 jaar naar school te gaan en volledig op je spaargeld te leven." Paul heeft toen een tijdje in de logistiek gewerkt, maar dat was niet wat hij zocht. "Het leek me leuk, maar in de praktijk was het behoorlijk zwaar. Ik werkte 6 dagen in de week, maakte lange dagen en werkweken van 60 uur. Dat had ik snel gezien." En toen kwam hij in aanraking met De Pooter Academy.

Dat was een schot in de roos. "Dit traject had ik eigenlijk al jaren eerder nodig." Omdat Paul een HAVO achtergrond heeft, kan hij de opleiding tot procesoperator versneld doen. Hij is gestart met het theoriegedeelte, waar normaal gesproken 4 maanden voor staat, maar na 2,5 maand had Paul alle modules al afgerond en kon hij beginnen aan het praktijkgedeelte. "Je gaat dus al heel snel aan het werk." Bovendien is er veel vraag naar procesoperators, het werk wordt goed betaald en je bent verzekerd van een goede baan tot aan het einde van je carrière. "Het hele plaatje klopte gewoon, maar het belangrijkste voor mij was nog wel dat je tijdens het hele opleidingstraject van 1,5 tot 2 jaar gewoon salaris krijgt!"

Carrousel Paul bij Cargill (4)

Werken in een relaxte sfeer bij Cargill

Aangekomen bij de Refinery, merken we dat Paul helemaal in zijn element komt. De zetmeelslurry die ze hier vanuit de Wheat afdeling ontvangen, zetten ze om in glucosesiroop. "Bij alle producten waar je op het etiket 'glucosesiroop' ziet staan, is de kans groot dat het van Cargill afkomt." De operators bewaken het proces, zorgen ervoor dat het eindproduct aan de juiste specificaties voldoet en documenteren dit. 

Er wordt gewerkt in een 5-ploegendienst, wat wil zeggen dat Paul eerst 2 ochtenddiensten draait, daarna 2 middag/avonddiensten en tot slot 2 nachtdiensten. Daarna is hij 4 dagen vrij en begint het rooster weer van voor af aan. Op de Refinery wordt er meestal gewerkt in ploegen van 4 tot 6 operators. "Er heerst hier echt een relaxte sfeer. Ik werk met leuke mensen in mijn ploeg en met ervaren collega's die al langere tijd bij Cargill werken. Zij weten dus alles van de fabrieken af en bij hen kan ik altijd terecht als ik vragen heb." En als het proces goed loopt, en het wat rustiger op de werkvloer is, werkt Paul tussendoor aan zijn praktijkopdrachten.

De Pooter Academy is een aanrader

Als we aan het eind van de rondleiding zijn gekomen, kijkt Paul alvast vooruit. Hij is niet de enige leerling procesoperator bij Cargill die het traject via De Pooter Academy volgt. José is iets eerder begonnen en werkt op een andere fabriek, maar bij ploegwissels komen ze elkaar weleens tegen. "Dan drinken we een bak koffie en praten we even bij." Paul krijgt zo al een goede indruk van wat hem in de komende maanden te wachten staat. Hij verwacht binnen een jaar zijn praktijkopdrachten af te ronden en zijn diploma te behalen. 14 maanden nadat hij is gestart. 

Of Paul het traject van De Pooter Academy zou aanraden? "Dat heb ik zelfs al gedaan. Een vriend van me werkt nu alleen maar in de nachtdienst. Hij heeft HBO gedaan, dus hij moet ook kunnen instromen in het versnelde traject." Het is duidelijk dat Paul enthousiast is.

Paul x Cargill

Nieuwsgierig geworden naar De Pooter Academy?


Check nu alle informatie over dit versnelde opleidingstraject én de openstaande opleidingsplaatsen.

 

Lees meer